הצטננות ושפעת – למה אנחנו חולים בעיקר בחורף?

 

כולנו שומעים על "וירוס (נגיף) שמסתובב" שגורם להרבה אנשים קרובים להיות חולים במשך כמה ימים. כך בממוצע אדם סובל מ -2 עד 4 הצטננויות בשנה והן מופיעות בעיקר בחורף. ואכן עובדה ידועה היא שבעונת החורף יש הרבה יותר אשפוזים בבתי חולים בגלל זיהומים נגיפיים- שפעת או בגלל סיבוכים שנגרמים ממנה הנקראים זיהומים משניים (לדוג': דלקת ריאות).

ונשאלת השאלה- למה אנחנו חולים בשפעת בעיקר בחורף?

התשובה:

החורף היא עונה קרה והטמפרטורה הנמוכה בחורף מאפשרת לנגיפים להתרבות.

ונשאלת שאלה נוספת- מדוע הטמפרטורה הנמוכה בחורף מאפשרת לנגיפים להתרבות?

הסברה שהיתה רווחת היא שהקור פוגע במערכת החיסון וגורם לנו לחלות יותר בחורף. לכן אמהות תמיד דואגות שילדיהם יתלבשו היטב כדי "שלא יתקררו". אבל במחקרים לא נצפתה פגיעה של מערכת החיסון בחשיפה לקור. כלומר, הקור לכשלעצמו אינו פוגע במערכת החיסון ואינו מעלה את הסיכוי לחלות.

התשובה:

הטמפרטורה הנמוכה בחורף מאפשרת לנגיפים להתרבות משתי סיבות:

1. בחורף יש אויר קר או לחילופין בחורף אנו מעדיפים לשהות בחלל סגור עם אויר מחומם. בשני המקרים האלו האויר (הקר או החם) גורם לממברנות הריריות שלנו להתייבש. הממברנות הריריות המצפות את מעבר האף שלנו ואת דרכי הנשימה מגנות עלינו מפני חלקיקי נגיפים וחיידקים שאנו נושמים פנימה וכשהו מתייבשות, ההגנה שלנו פוחתת.

2. הקור החורפי מעלה לנו חשש שאנו "נתקרר" וגורם לנו לחמם את הבית ולסגור חלונות. אבל, אחת הסיבות לעלייה בתחלואה בחורף היא שהייה בחללים סגורים. חדרים לא מאוורים הם חמים ורמת הלחות בהם גבוהה וזה יוצר מצע מעולה להתרבות והתפשטות הנגיפים.

הוירוסים מועברים מאדם לאדם דרך רסיסים הנפלטים מהגוף לדוגמא: בזמן עיטוש, שיעול או קינוח האף. כשהלחות גבוהה, הרסיסים נשארים זמן רב יותר באויר וזה מעלה את הסיכוי שאדם אחר יישאף אותו ויידבק. כלומר, השהייה בחלל סגור עם אויר מחומם ביחד עם אנשים נוספים, מאפשרת לנגיפים ולחיידקים לעבור יותר בקלות וכך גדל הסיכוי להצטנן. לכן, כדי להפחית את סיכויי ההדבקה, חשוב מאוד לאוורר את הבית ולא לחמם אותו יותר מידי.