פקטורי שיעתוק


bHLH transcription factors חשובים בשלבי התפתחות ובפעילות תאית בכלל. אופן  הרגולציה עליהם הדוק מאוד ע"י דימריזיה של תת יחידות מהם הם מורכבים.

בקרת ביטוי על transcription factors יותר יעילה כאשר הם הטרו דיימר ביחס למצב של  הומו דיימר, מכיון שבהטרו דיימר חלק מבקרת הביטוי היא כאשר רק אחד/ חלק מהדימרים שלו נמצאים בגרעין והשאר בציטופלסמה או שאינם מבוטאים כרגע. במצב של הומו דיימר שני הדימרים זהים ולכן מבוטאים יחד, מה שמקשה על הבקרה שלהם.  הפקטורים קושרים את ה major groove  של ה DNA.

באיור נראה איך האלפא הליקס (בצורת גליל בתרשים) גורם לדימריזציה ובכך מפגיש חלבון א (כתום) וחלבון ב (תכלת) ליצירת ההטרודיימר. ישנם מצבים בהם נוכח גם חלבון Id  (בסגול) שהוא inhibitor transcription factors יש לו שני אלפא הליקס אך אין לו את האלפא הליקס השלשי הנצמד ל DNA  ולמעשה ממסך על dimerization domain




 transcription factors רבים ש Id  נקשר עליהם מאוד חשובים בדיפרנציאציה של תאים באופן כזה ש Id מונע דיפרנציאציה. ומה ההיפך מדיפרנציאציה?- פרוליפרציה ->סרטן. בתאים שיש רמה גבוהה של Id  הוא קושר את ETS  ולא מאפשר לו לקשור  DNA  ולבצע שעתוק, אך כאשר רמת Id  נמוכה מתאפשר שעתוק.  



בזמן דיפרנציאציה נראה רמה נמוכה של Id ובזמן פרוליפרציה נראה רמה גבוהה של Id. בכל מיני סוגי סרטן יש up regulation  של Id , וירוסים הגורמים לסרטן יעשו up regulation  ל Id .לדוגמא -יש עליה  בביטוי של Id לאחר הדבקה ב KSHV  שנראית  בצביעה בתאים. ניסו להבין אלו מהחלבונים של ה latency הם הגורמים לעליה  של Id-1 ומצאו שגם v- cyclin  וגם LANA מעלים את רמת הביטוי של Id-1 .

קבוצה נוספת של  transcription factors היא Leucine zippers

כאשר יש באלפא הליקס Leucine ( ח.א הידרפובית) כל 7  חומצות אמינו נוצר מצב שבו צד אחד של האלפא הליקס הוא הידרופובי מאוד ונקשר לאלפא הליקס הנגדי  שגם הוא הידרופובי וכך נוצרת הדימריזציה


יש את ה basic region שעובר את האינטראקציה עם ה DNA.

במבט מלמעלה נראה ח. אמינו הידרופוביות שפונות אלה כנגד אלה.

ישנם ניסויים שבהם שינו את הרצף של ה Leu zipper לח. אמינו שאינן הידרופוביות ואז לא התקבלה דימריזציה ולא היה ביטוי של הגן הנבדק. כשהכניסו רצף שמקודד לח. אמינו הדרופוביות התקבל הביטוי של החלבון הנבדק ומכך הסיקו שמדובר ברגולציה עם Leu zipper. רק שני חלבונים במצב אלפא הליקס יכולים להשתלב basic region ב DNA.  רק במצב בו שני הפקטורים מצומדים בדימר הם יכולים להקשר ל DNA.

 איך אפשר לבדוק שהחלבונים עוברים דימריזציה?

1.     ע"י(immunoprecipitation)  IP,

2.       Emsa : סימון  DNA  רדיואקטיבית, לוקחים חלבון אחד ובודקים אם מתקבל בנד שיפט, אם כן זה מראה שיש קישור ספציפי של החלבון לרצף ה DNA. בסופר שיפט זה כאשר אני בודק גם את הקומפלקס הזה עם נוגדן נגד החלבון. אם תהיה  דימריזציה הקומפלקס (נוגדן- חלבון -DNA )ירוץ לאט יותר:

דוגמא ל EMSA  של שני חלבונים ממאמר של fridman et al.:

הוא התמקד בAP-1  שזה ה binding site של  קומפלקס החלבונים  Jun- Fos שנקשרים לרצף  TGACGTCA or TGACTCA. כמו כן ישנו C/EBP שנקשר לרצף ATTGCGCAAT . הוא יצר כימרה- רצף  DNA  TGACGCAA שבחלקו מתאים ל Jun- Fos ובחלקו מתאים ל(CCAAT-enhancer-binding proteins)   C/EBP כל מונומר נקשר לחצי המתאים לו וכך ה binding site  הוא למעשה משותף לשניהם.  

αα- זה הרצף שקושר רק  αC/EBP

Jα- הרצף הכימרי שקושר את Jun- Fos ו C/EBP

כל אחד מהאלמנטים בנפרד נקשר לרצף המוכר המתאים לו: αC/EBP נקשר בעיקר  לרצף αα אך גם ל Jα כי הוא מכיל חלק מרצף ההכרה שלו, jun-fos לא נקשר ל αα כי זה לא רצף ההכרה שלו אך נקשר חלקית ל Jα מכיון שיש לו אלמנט J  ברצף. וכאשר שמו את C/EBP עם jun-fos הם קשרו חזק מאוד את  Jα והתקבל super shift

תוצאות in vitro:

תוצאות in vivo:


כשהרצף הזיהוי לשני הפקטורים היה קטן יותרTGATGCAA–הקישור בין הפקטורים היה חלש יותר.

קישור של JUNB  עם basic leucine zipper transcription factor ATF-like) )  BATF: יש לשניהם Leu zipper , ל BATF  יש binding domain אבל אין לו את ה activation domain  כלומר- עצם זה שיש לו binding domain משמע שהוא תורם לייצוב הקומפלקס, בשונה מ Id למשל, שאינו מכיל את ה binding domain. מלכתחילה חשבו שהתפקיד שלו הוא לעכב שעתוק עד שגילו שיש לו 3 ח. אמינו מאוד חשובות Glu77, Lys63, His55 שעוברות אינטראקציה עם חלבון IRF  וחלבון זה מכיל את ה activation site במקרה זה האוריינטצייה של BATF-IRF  חשובה ביותר כי ללא אוריינטציה מתאימה (בתרשים) - לא תהיה משמעות לקואופרטיביות.

סוג נוסף של transcription factor שלהם ישנו מוטיב יחודי הנקרא  zinc finger , יון של Zinc הנמצא בין שני ציסטאינים ושני היסטידינים

מוטיב ה zinc finger יכול ליצור אלפא הליקס הנכנס לתוך ה major groove של ה DNA


ישנם zinc finger motifs שונים בעלי פעילות קישור לאלמנטים אחרים כגון יוביקוויטינים.

ישנם סטרואיד רצפטור בעלי Zinc finger כאשר הליגנד נקשר אליהם הם נכנסים לגרעין התא ומתפקדים כ  transcription factor, אקטיבציה של הורמונים רבים מתבססת על העיקרון הזה:

ישנם transcription factors  בעזרת ליגנד חיצוני  יהיו קואקטיבטורים (כגון (NRA, HAT, HMT ישנם שבתוספת ליגנד יהיו קו רפרסורים (למשל nfKb) וישנם שגם ללא ליגנד יהיו קו רפרסורים (NCoR or SMRT).

 

בקרה נוספת על הtranscription factor  היא זרחון, ללא זירחון לא יהיה קישור לDNA  או קואופרציה עם פקטור  נוסף, יש transcription factors  שרק כאשר מורידים מהם את הפוספט הם יכולים לקשור פקטורים אחרים או DNA ולהתחיל שעתוק.

סטרואיד רצפטורס- החלבון נמצא  בציטוזול ורק ע"י קישור לליגנד הוא נודד לגרעין ונקשר לdna.

יכול להיות חלבון ממברנלי שכשאר הוא מקבל סיגנל (ע"י ליגנד) הוא עוזב את הממברנה וקושר .DNA

 nfkB  באופן שיגרתי קשור לו inhibitor שנפרד ממנו כאשר מתקבל סיגנל ואז הוא נכנס לגרעין הופך להיות transcription factor  פעיל. ישנם חלבונים שאופן הרגולציה שלהם הוא שה repressor domain הוא חלק מהם.



 

GAL4DBD- הוא transcription factor. ברמה הבזלית הוא פעיל מעט מאוד. כאשר עושים לו פיוז'ן עם VP16 הפעילות שלו עולה דרמטית, כאשר לוקחים את החלבון השלם- לא רואים פעילות של transcription factor למרות שהוא גם transcription activator, אבל כאשר לוקחים אותו עם ח.א 1-115 מקבלים  transcription activation מובהק. כאשר לוקחים עם ח.ח 147-249 לא מקבלים שעתוק. כך ע"י חיתוך וביטוי של חלקי החלבון הבינו  איזה איזור בחלבון מבצע repression ואיזה איזור מבצע activation.


Activation domain -VP16



כמובן שגם ניתן לבצע EMSA עם חלקי החלבון המבוטא  עם פרוב שנותן אינדיקציה לקישור ואז ניתן לראות היכן אנחנו מקבלים band shift כתוצאה מקואופרציה  


חשוב לזכור:

לסיכום, סוגי  transcription factors עליהם דיברנו: